Leta i den här bloggen

24 okt. 2014

Information från Sodexo

Om maten i skolrestaurangen

Hej!
Det finns diskussioner och oro kring maten som vi lagar till barnen på Bryngelstorpsskolan. Vi välkomnar föräldrar och elevers engagemang men det är viktigt att det som diskuteras bygger på fakta. Annars finns risk att det sprids en omotiverad oro som i slutänden och i värsta fall leder till att barnen påverkas på ett negativt sätt. Med detta informationsblad hoppas vi kunna reda ut vissa missförstånd och ge er fakta kring hur vi jobbar och vad som serveras. Ni är självklart välkomna att kontakta oss igen om ni har andra frågor och synpunkter.

Varje dag kan barnen välja mellan två huvudrätter varav den ena är vegetarisk. Onsdagar är köttfri dag enligt kommunens krav. Till lunchen serveras mjukt och hårt bröd, mjölk, vatten och en salladsbuffé med olika grönsaker och bönor.

Vissa föräldrar har uttryckt önskemål om att deras barn endast ska serveras mat med svenskt ursprung. Kommunens kostansvarige, Camilla Larsson, har informerat om att kommunen inte kan kräva detta eftersom det strider mot regler inom EU. Det betyder inte att Sodexo inte ställer krav på våra leverantörer. Tvärtom. Sodexos inköpsorganisation kräver till exempel att leverantörerna följer Sodexos kvalitets-, säkerhets- och miljöstandarder.

En del personer oroas över att det kan finnas rester av läke-, och bekämpningsmedel i kött. Vi vill informera om att Svenska Livsmedelsverket nyligen sammanställt och publicerat en rapport kring detta. Varken det svenska eller utländska köttet innehöll rester från otillåtna ämnen, läkemedel, bekämpningsmedel eller miljögifter. Läs mer på: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Inga-otillatna-lakemedelsrester-i-animaliska-livsmedel-2013.

Mellanmål
Mellanmålet har också varit uppe för diskussion. Någon har fått uppgift om att det endast består av ett glas mjölk och två knäckebrödssmörgåsar. Om det varit så håller vi med om att det skulle vara fjuttigt. Som tur är stämmer det inte. Vi har tagit fram ett rullande mellanmålsschema tillsammans med skolsköterskan. Den som vill maxa mellanmålet kan äta två mjuka smörgåsar med pålägg och två knäckebrödssmörgåsar med pålägg. Tre dagar i veckan serveras naturell fil eller yoghurt med osockrade flingor. Barnen får även en halv frukt. I samråd med skolan har vi kommit överens om att inte servera mellanmål med tillsatt socker.

Vi har även fått fråga om stekytan på falukorv. Vi köper färdigstekt falukorv eftersom vi har begränsad möjlighet att själva steka mat. Det finns helt enkelt inte stekbord i den omfattning som skulle krävas. Den färdigstekta korven värms i ugnar innan serveringen. Stekytan blir då något mjukare än den som barnen kanske är vana vid hemma.

När vi serverar potatisbullar och pannkakor vill en del barn skippa allt annat och bara äta sig mätta på dessa två produkter. Vi försöker då att få dem att äta en komplett måltid, dvs även äta från salladsbordet, bröd och eventuellt också mjölk. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller portionsstorlekar, variation och näringsinnehåll, allt för att servera eleverna en välbalanserad måltid.

Potatis, ris och pasta
Om det finns dagar då ris, potatis eller pasta inte varit färdigkokt beklagar vi detta. Det är jättebra om barnen säger till måltidspersonalen om det är några sådana problem. Vår erfarenhet är att de gör det. Vi ser då över om det var ett tillfälligt problem eller om vi behöver vidta någon åtgärd. Potatisen är närodlad och kommer från Stigtomta. Ibland kompletterar vi med potatis från Gotland. Den kokas i köket på ”Bryngan”. Skolan har valt att ha oskalad potatis.

Vi hoppas att denna text ger svar på de frågor som cirkulerat. I annat fall är det bara att kontakta oss igen. Vi vill också passa på att påminna om att föräldrar är välkomna att äta en lunch tillsammans med sina barn för att själva bilda sig en uppfattning om hur det fungerar i samband med måltiderna.

Med vänliga hälsningar

 Kaj Kervinen (Platschef)                                          kaj.kervinen@sodexo.com          Tel: 08 5788 4701                        
Åsa Samuelson (Bitr.Platschef)                              asa.samuelson@sodexo.com    Tel: 08 5788 4253


1 kommentar: