Om maten i skolrestaurangen
Hej!
Det
finns diskussioner och oro kring maten som vi lagar till barnen på
Bryngelstorpsskolan. Vi välkomnar föräldrar och elevers engagemang men det är
viktigt att det som diskuteras bygger på fakta. Annars finns risk att det
sprids en omotiverad oro som i slutänden och i värsta fall leder till att
barnen påverkas på ett negativt sätt. Med detta informationsblad hoppas vi
kunna reda ut vissa missförstånd och ge er fakta kring hur vi jobbar och vad
som serveras. Ni är självklart välkomna att kontakta oss igen om ni har andra
frågor och synpunkter.
Varje
dag kan barnen välja mellan två huvudrätter varav den ena är vegetarisk. Onsdagar
är köttfri dag enligt kommunens krav. Till lunchen serveras mjukt och hårt bröd,
mjölk, vatten och en salladsbuffé med olika grönsaker och bönor.
Vissa
föräldrar har uttryckt önskemål om att deras barn endast ska serveras mat med
svenskt ursprung. Kommunens kostansvarige, Camilla Larsson, har informerat om
att kommunen inte kan kräva detta eftersom det strider mot regler inom EU. Det betyder
inte att Sodexo inte ställer krav på våra leverantörer. Tvärtom. Sodexos
inköpsorganisation kräver till exempel att leverantörerna följer Sodexos
kvalitets-, säkerhets- och miljöstandarder.
En del personer oroas över att det kan
finnas rester av läke-, och bekämpningsmedel i kött. Vi vill informera om att Svenska
Livsmedelsverket nyligen sammanställt och publicerat en rapport kring detta.
Varken det svenska eller utländska köttet innehöll rester från otillåtna ämnen,
läkemedel, bekämpningsmedel eller miljögifter. Läs mer på: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Inga-otillatna-lakemedelsrester-i-animaliska-livsmedel-2013.
Mellanmål
Mellanmålet
har också varit uppe för diskussion. Någon har fått uppgift om att det endast
består av ett glas mjölk och två knäckebrödssmörgåsar. Om det varit så håller
vi med om att det skulle vara fjuttigt. Som tur är stämmer det inte. Vi har
tagit fram ett rullande mellanmålsschema tillsammans med skolsköterskan. Den
som vill maxa mellanmålet kan äta två mjuka smörgåsar med pålägg och två
knäckebrödssmörgåsar med pålägg. Tre dagar i veckan serveras naturell fil eller
yoghurt med osockrade flingor. Barnen får även en halv frukt. I samråd med
skolan har vi kommit överens om att inte servera mellanmål med tillsatt socker.
Vi
har även fått fråga om stekytan på falukorv. Vi köper färdigstekt falukorv
eftersom vi har begränsad möjlighet att själva steka mat. Det finns helt enkelt
inte stekbord i den omfattning som skulle krävas. Den färdigstekta korven värms
i ugnar innan serveringen. Stekytan blir då något mjukare än den som barnen
kanske är vana vid hemma.
När
vi serverar potatisbullar och pannkakor vill en del barn skippa allt annat och
bara äta sig mätta på dessa två produkter. Vi försöker då att få dem att äta en
komplett måltid, dvs även äta från salladsbordet, bröd och eventuellt också
mjölk. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller
portionsstorlekar, variation och näringsinnehåll, allt för att servera eleverna
en välbalanserad måltid.
Potatis, ris och pasta
Om
det finns dagar då ris, potatis eller pasta inte varit färdigkokt beklagar vi
detta. Det är jättebra om barnen säger till måltidspersonalen om det är några
sådana problem. Vår erfarenhet är att de gör det. Vi ser då över om det var ett
tillfälligt problem eller om vi behöver vidta någon åtgärd. Potatisen är
närodlad och kommer från Stigtomta. Ibland kompletterar vi med potatis från
Gotland. Den kokas i köket på ”Bryngan”. Skolan har valt att ha oskalad
potatis.
Vi
hoppas att denna text ger svar på de frågor som cirkulerat. I annat fall är det
bara att kontakta oss igen. Vi vill också passa på att påminna om att föräldrar
är välkomna att äta en lunch tillsammans med sina barn för att själva bilda sig
en uppfattning om hur det fungerar i samband med måltiderna.
Med
vänliga hälsningar
Gott med sodexo
SvaraRadera