Leta i den här bloggen

27 feb. 2017

Skolinspektionen

Vi vill åter igen be er att svara på frågorna från Skolinspektionen. Läs informationen i tidigare inlägg. Era synpunkter är viktiga.

26 feb. 2017

Ny klasskompis

Denna vecka börjar det en till kompis i vår klass. Det är en kille och han kommer att hänga sina saker i Gula gruppens kapprum. Vi ser fram emot att ta hand om honom och kommer att göra vårt bästa för att han ska känna sig välkommen.


17 feb. 2017

Skridskor

Vilken fantastisk dag vi fick tillsammans idag. Det kryllade av glada och åksugna barn och vuxna på isen. Att gå tillbaka till skolan efter att åkt skridskor två timmar var heller inga problem. Det är alltid lika härligt att få göra små utflykter tillsammans.

Nu tar vi ledigt en vecka och hoppas vi ses igen pigga och glada måndag v.9. En nyhet inför v.9 är att det kommer vara idrott för båda grupperna på torsdagar och fredagar nu när badet är över.

Några bilder från dagen:






16 feb. 2017

Konstnärer

Under veckorna som har passerat har vi övat på olika tekniker på bildlektionerna. Vi har inspirerats av 4 olika konstnärer. Här ser vi Monets målning av näckrosor. Dessa alster är målade med pastellkritor eller med flytande färg.

Vi har även provat att måla med prickar, som Seurat tyckte om att göra. Våra målningar föreställer trafikmärken.

Nu senast målade vi stilleben av frukter. Då jobbade vi mycket med ljuset och att få fram skuggor. Konstnären som inspirerade oss var Cezanne. Snart kan alla dessa verk beskådas på väggarna.

Fotosyntesen


Detta är ord som barnen till en början använde, när de utifrån tre bilder berättade om fotosyntesen på kemisk nivå. Bilderna föreställde vatten- och koldioxidmolekyler som först var separerade och sedan bands ihop till glykos med hjälp av ämnet klorofyll.

Fotosyntesen


Vartefter vi med olika språkstärkande övningar arbetat vidare med en faktatext om fotosyntesen valde barnen att använda dessa ord istället. De beskriver samma sak, men med ett mer vetenskapligt språk.


Vi avslutade med att dra slutsatsen att växterna är superviktiga för livet på jorden. Vi förstod också hur viktigt det är att plantera nya träd när man avverkar skog. Allra sist riktade vi vårt stora TACK till solen. Utan den skulle inget liv vara möjligt på vår planet!

Lekar för 100 år sedan

När vi tränade på att skriva instruktioner i grupp kopplade vi ihop svenskämnet med historia. Vi berättade om lekar som lektes för 100 år sedan och fortfarande är aktuella. För att alla skulle kunna ta del av instruktionerna presenterade grupperna reglerna, upplägget och syftet med lekarna muntligt inför klassen.

Några av oss provade sedan lekarna ute på naturskolan på den ganska hårda marken. Att hoppa hage engagerade mest. Alla grupper stöttade varandra och kämpade för att lyckas. Alla blev dessutom varma av allt hoppande!

Naturskola, statistik och trafik


Under några eftermiddagar när vi har haft naturskola har vi fokuserat på trafik och vägmärken. Vi promenerade i närområdet och förde statistik över antalet olika vägmärken som vi såg. Det ledde vidare till att vi sammanställde informationen i diagram och lärde oss då att rita egna diagram.


Dessa diagram skrev vi sedan frågor till som fick besvaras av den andra halvan av klassen. Då övade vi på att tolka diagram. Dessutom fick vi andra matematiska utmaningar som syns på bilderna. Vi förstod också att det finns olika vägar att komma fram till samma svar.





Skolenkät

Meddelande från Skolinspektionen angående enkäten som vi skrivit om i tidigare inlägg:

Det är av stor vikt att så många som möjligt besvarar Skolenkäten. Vi har därför förlängt svarstiden till fredagen den 3 mars. 

Studiedag

En liten påminnelse om studiedagen den 8 mars. Då är skolan stängd men fritidshemmet är öppet som vanligt.

Anna & Camilla

6 feb. 2017

Skridskoåkning fredag 17 februari

Vi kommer åka skridskor fredag den 17 februari på Rosvalla.

Vi samlas som vanligt på skolan kl 8.10. Därefter går vi ner till Rosvalla tillsammans. All utrustning körs i bilar.

Vi åker skridskor mellan kl 9-11 i stora hallen, och går sedan tillbaka till skolan och äter lunch.

Ta med dig skridskor, hjälm och ev. klubba, någon frukt och kanske något att dricka.
Jag har med tennisbollar, klubbor och några hjälmar.

Du som inte har egna skridskor ska vi prova ut till på skolan.




Mvh Peter Hillerius

3 feb. 2017

Sportlov

Slalom på sportlovet!
Vi fortsätter med SPORTLOVSBUSSEN
Vi har skiduthyrning!
Busstur på sportlovet
20:e till och med den 24:e går det en buss till och från Ryssbergen
Tider till Ryssbergen
09:00 Långbergsskolans parkering
09:15 Oppebytorg
09:30 Nyköpingsbusstation
09:40 Arnö ICA
09:55 Oxelösund gamla järnvägsstationen
15:30 hemresa till samma hållplatser i motsatt riktning.
Följ Ryssbergsbacken på vår Facebook sida (Ryssbergens Slalombacke) för den senaste informationen.
Under sportlovsveckan har vi öppet varje dag mellan 10:00-16:00.
tisdag och torsdag kvällsåkning mellan 18:00-21:00
Våra vanliga öppettider är!
tisdag och torsdag 18:00-21:00
lördagar och söndagar 10:00-16:00
För dig med säsongskort är det kvällsåkning måndagar och onsdagar när NOAK har sina träningar.
Backen är öppen, varmt välkomna till Ryssbergen.
För dagsfärsk information besök vår Facebooksida ”Ryssbergens slalombacke”
Hälsningar Friluftsfrämjandet.

Samman fattning!
Slalom på sportlovet i Ryssbergsbacken.
Under sportlovsveckan har vi öppet varje dag mellan 10:00-16:00.
tisdag och torsdag kvällsåkning mellan 18:00-21:00
Friluftsfrämjandet ordnar med sportlovsbuss!
09:55 från gamla järnvägsstationen avgår varje dag en buss till Ryssbergen.
Du kan hyra skidutrustning hos oss. Bussen kostar 20kr tur och retur.
15:30 avgår bussen från Ryssbergen.
För senaste information ring 0155 282090 eller besök vår Facebooksida (Ryssbergens Slalombacke)

Skolenkät

Till vårdnadshavare med barn i grundskola
Vårdnadshavare Grundskola åk 1-9, Bryngelstorpskolan                          

Svara på Skolenkäten                                                                       Din kod: ngni8y

Hej,
Nu är det dags för Skolenkäten. Skolenkäten är en webbenkätundersökning som riktar sig till elever, vårdnadshavare och pedagogisk personal. Enkäten kan besvaras från och med den 23 januari till och med den 17 februari 2017. Alla barn och ungdomar har rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Skolinspektionens uppgift är att kontrollera att alla skolor lever upp till dessa krav. Enkätresultatet utgör ett viktigt underlag för Skolinspektionens tillsyn. Svaren kommer även att sammanställas till statistik och skickas över till Skolverkets informationstjänst för föräldrar och elever.

Du som vårdnadshavare till barn i grundskola har möjlighet att delge dina synpunkter om skolan via Skolenkäten. Skolenkäten besvaras via webben och tar cirka tio minuter att besvara. Enkäten ska besvaras en gång per barn. Har du flera barn i grundskola på den aktuella skolan besvaras enkäten en gång för vart och ett av barnen. Resultaten kommer att presenteras i sammanställd form och kommer inte att lämnas ut på ett sådant sätt att enskilda personer kan ta skada. Enkätsvaren kommer inte att behandlas av skolan, utan av Skolinspektionen.

Skolenkäten besvaras även av elever i årskurs 5 och 9. Eleverna kommer att svara på enkäten under skoltid. Om du har ett barn i årskurs 5 och inte vill att ditt barn ska svara på enkäten bör du meddela detta till skolan.

Så här besvarar du enkäten:
1. Gå in på www.skolinspektionen.se/skolenkaten 

2. Välj att besvara enkäten ”Föräldrar/vårdnadshavare med barn i förskoleklass, grundskola eller grundsärskola” och ange koden som står högst upp i hörnet av detta brev. 

3. Enkäten kan besvaras från och med den 23 januari till och med den 17 februari 2017. Observera att det inte går att besvara enkäten före den 23 januari. 

Den här enkätkoden avser endast grundskolan. Om du har barn som går i förskoleklass eller grundsärskola på den aktuella skolan behöver du en annan enkätkod. Vänd dig i så fall till skolans rektor. 

Om du har frågor om koder och inloggningsuppgifter kontakta CMA Research på 013‐465 61 00 eller skolenkaten@cmaresearch.se. Om du har övriga frågor om Skolenkäten är du välkommen att höra av dig till oss via Skolinspektionens växelnummer 08‐586 080 00 eller epost skolenkaten@skolinspektionen.se.

Tack för att du tar dig tid att besvara enkäten. Det är viktigt för oss att få veta vad du tycker om ditt/dina barns skola! Under våren 2017 kommer du att kunna ta del av resultatet för ditt barns skola på www.skolinspektionen.se.

Med vänlig hälsning,
Skolinspektionen